Totaal: 0,00
Totaal: 0,00

KOIVOER EN GROEI Welke factoren beïnvloeden de groei bij Koi?

Voor vissen in gevangenschap, is niets belangrijker dan correcte voeding en het adequate voeden. De vissen in gevangenschap zijn afgesneden van natuurlijke bronnen van voeding. Dus is onze vijver een kleine miniatuur en nabootsing van uit de natuur. Er zijn dan ook niet de massieve volumes van water om een ononderbroken levering van voedsel te verzekeren. Heeft de koi of vis niet de mogelijkheid de voldoende volumes aan voedsel tot zich te nemen, dan zal deze koi of vissen goed voldoende groeien en ook niet sterk genoeg zijn om te overleven. Neemt de koi of vis ook niet de juiste voedingstoffen tot zich via het voedsel dan zal zijn gezondheid ook niet gehandhaafd blijven, ongeacht de kwaliteit van zijn milieu.

Het is niet enkel een kwestie van genetica van de koi (ik bedoel hiermee dat het genetisch soms bepaald is of een koi een Jumbo of geen Jumbo kan worden), of niet de verfijning van het filtersysteem of de hoeveelheid zuurstof in het water, of de grootte van de vijver die zal bepalen hoe snel en hoe groot een koi of vis zal worden. De factor die welbepalend is of uw koikarper een stevige en grote koi of Jumbo koi zal worden is de voeding. Meer bepaald wat u geeft, wanneer u geeft en hoeveel u geeft. We komen hierop verder terug.

Een Koi is in feite letterlijk een gekleurde karper (Cyprinus Carpio). Voor de geschiedenig van de koikarper verwijzen we naar een ander artikel. Samengevat toch even essentie. De vroegste vermelding van karper in de geschiedenis gaan enkele eeuwen terug en verwijzen naar China (minstens 2500 jaar geleden). Fossielen daarentegen zouden aantonen dat  karperachtigen veel ouder zijn en miljoenen jaren geleden reeds de planeet bevolken.

De gewone karper, en dus ook de koi die tot hetzelfde ras behoort is wat men weteschappelijk noemt een omnivoor, dwz een alleseter. Dit heeft voordelen voor de vis in de natuur om te overleven, maar ook nadelen voor de vis in gevangenschap.

Zoals dus gezegd is de Koi van nature een alleseter die zijn voedsel hoofdzakelijk op de bodem gaat zoeken, maar wat meer is, in de natuur is de koi bijna permanent de hele dag  voedsel aan het zoeken. Een koikarper eet dus eigenlijk de ganse dag.

Als wij replicatie van al deze basisfeiten kunnen naderen, zullen wij langs deze manier naar succesvolle koivoeding kunnen overgaan.

 

FACTOREN DIE DE KOI GROEI BEINVLOEDEN: (KOIVOER EN GROEI)

  • Genetica
  • Temperatuur
  • Zuurstof
  • De groeihormonen
  • Voeding
  • Voeding en Gezondheid
  • Waterkwaliteit

 

De kleur (KOIVOER EN GROEI)

Een schommelende PH kan een effect hebben op de kleuren. (en Stress veroorzaken)

Een hogere PH kan er voor zorgen dat het zwart meer doorkomt. Een lage Ph, Kh en Gh kunnen kleurverlies van donkere kleur veroorzaken. Vb een vis die spierwit wordt.

De voeding speelt een essentiële rol in de gezondheid van koi. Dus wat u hem te eten geeft is van groot belang voor meerdere zaken zoals vorm en kleur. Een correcte voeding met vb. probiotica zal bovendien ziektes vermijden.

Aangezien de voeding bij de gezondheid en de groei van groot belang is, is een uitgebreide  bespreking over deze onderwerpen noodzakelijk. Deze zullen in verschillende delen worden besproken.

Er zijn verscheidene kritieke factoren onafgezien van de genetische factor die de groei van koikarpers bepalen. Deze zijn de temperatuur, zuurstofniveaus, de afscheiding van de groeihormonen en voeding.

In de regel zal een koi niet veel groter worden dan ongeveer 60 – 65 cm . Het aantal van jumbo koi wereldwijd gezien, boven de 75 – 80cm is beperkt, zeker als je het bekijkt in verhouding tot het aantal van koi beschikbaar zijnde op de commerciële markt. De zeldzaamheid van die grotere vissen is dan ook de reden waarom die grote, hoogstaande koi zeer duur zijn. Laat ons nu even stilstaan bij de andere elementen.

Genetica (KOIVOER EN GROEI)

De genetica zal de definitieve grootte van individuele koi bepalen.

Genetisch potentieel en de bloedlijn zijn de 2 factoren die in grote lijnen de uiteindelijke maat van de koi zullen bepalen. Hobbyisten hebben soms de neigen om te veronderstellen dat alle koikarpers van een bepaald kweekdier groot zal worden, en ze veronderstellen dan ook dat alle koikarpers het potentieel hebben om een koi van 1 meter te worden. Niets is minder waar.

Elke individuele koikarper zal, wat u ook doet, niet groter worden dan wat in zijn genetische code (afdruk) bepaald is. Of die koi ook uiteindelijk die maximale maat zal bereiken wordt wel bepaald door de omgevingsfactoren en het koivoer.

 

Temperatuur (KOIVOER EN GROEI)

De temperatuur is één van de belangrijke factoren die groei van de koi zal beïnvloeden. Hogere watertemperaturen in combinatie met grote hoeveelheden proteïne  (boven 36% proteïne) zullen een sneller groeipercentage te weeg brengen. Lagere temperaturen geeft een lagere groeipercentage, en dit komt doordat de koi koudbloedig is. De werking van het metabolisme en de opname van bouwstoffen door het organisme is lager bij koud water. Hun vertering gaat dan moeilijker en de opname van de noodzakelijke bouwstoffen is klein. Zelfs indien het voedsel rijk is aan bouwelementen, zullen er veel verloren gaan omdat ze niet verteerd worden zoals bij hogere temperaturen. Hieruit volgt dat we bij lagere temperaturen moeten overgaan naar beter verteerbaar koivoer. De enzymen van de spijsvertering en functie veranderen bij lagere temperaturen. Bij bepaalde voeders kunnen sommige vetten wanneer de temperatuur onder 15°C is niet goed worden verteerd.

 

Hoge watertemperaturen plus voedsel met een hoog proteïne gehalte ( 36%) geven een snelle groei. Bij lagere temperaturen kunnen hun organismen deze hoge proteïne voedingsmiddelen niet verwerken of verbruiken. Wat dan weer zorgt voor meer vervuiling van het vijverwater.

 

De optimale watertemperatuur om koi te houden is 22 – 28ºC. Bij deze temperatuur is er een maximum groei voor een bepaalde hoeveelheid voedselverhouding. Echter is er bewezen dat boven deze temperatuur er een daling is van de omzetting van voedsel naar energie en dat groei wegens de relatieve daling van op dat moment zijnde beschikbare zuurstofniveaus afneemt.

Stijgende zuurstof niveaus en het gebruiken van hoge temperaturen samen met een kwaliteitsvoer, kan uitstekende groeipercentages opleveren. Op het eind van het verhaal zal wel opvallen dat hoge water temperaturen meer aanleiding geven tot uitbraak van ziektes.

Daarom adviseren veel kwekers uit Japan of Europa het volgende: als men een tijdelijke hoge temperatuur wil bereiken, deze langzaam opvoeren en niet te lang aanhouden (vb: 1 a 2 maand). Daarna de temperatuur weer langzaam naar beneden brengen, om zo geen te grote temperaturen verschillen te verkrijgen.

Onthoud wel goed het volgende: wanneer de watertemperatuur boven 25º C gaat, stijgt de zuurstofconsumptie exponentieel waardoor de groei wordt vertraagd, tenzij u extra zuurstof aan het water toegevoegd.

 

Zuurstof

De hoeveelheid opgeloste zuurstof in het vijverwater zal één van de beperkende factoren in het bereiken van de groei in een koi zijn. Opgeloste zuurstof is zeer belangrijk voor de groei en de gezondheid van koi. Om een gezonde watermilieu te hebben voor de koi heb je een blijvende en stabiele blijvende zuurstofniveau nodig van minstens 5 – 6 p.p.m. Het is wel zo dat koi goed doet in water met opgeloste zuurstofniveaus boven 6ppm. (( parts per million oftewel delen per miljoen en past in het rijtje procent (“per honderd”) en promille (“per duizend”). Dat wil dus zeggen dat 1 ppm één deel in 1.000.000))

 

De levensfuncties van koi zijn gelijkaardig aan die van andere dieren in zoverre dat zij spieren, skelet, huid en interne organen hebben die op ongeveer gelijkaardige manieren functioneren. Er is echter, één groot verschil tussen vissen en landdieren, de vissen leven in water. Maar wat nog belangrijker is zijn de omstandigheden waarin de koi in de vijver leeft, nl. het watervolume.

Zuurstof is de drijvende factor voor het gehele vijversysteem, essentieel voor de vissen, eveneens voor filter en de bacteriën in de filter. Allen zijn voor hun overleven volledig afhankelijk van de zuurstof die wij toevoegen.

Het is daardoor een onbetwist feit dat koi beter groeien en langer leven met tevens intensere kleuren helderder in een zuurstofrijke milieu. Het is dan ook een onbetwist feit dat een biologische filtratie efficiënter is in een zuurstof rijk milieu.

 

De groeihormonen (KOIVOER EN GROEI)

Koikarpers hebben zoals hierboven vermeld een grens aan hun groeipotentieel. De groei van koi begint onmiddellijk na het broedsel. Voor de weinig jaren van hun leven produceren zij eerst de groeihormonen binnen het lichaam, ook al is deze soms meer dan 20 jaar lang. Zonder een correcte voeding tijdens deze startperiode zal de koikarper zijn volledig potentieel niet halen. De productie van de groeihormonen vermindert geleidelijk aan na ongeveer 3 – 4 jaar. Rond 5 – 7 jaar wordt de gaat het nog langzamer. Velen kunnen nog blijven groeien tot 10 a 12 jaar oud maar dan zeer langzaam.

Koi wordt gewoonlijk geplaatst in modderpoelen om zo tijdens eerste drie of vijf jaren van hun leven aangemoedigd te worden om te groeien. Dit zijn de jaren wanneer het lichaam de maximum beschikbare groeihormonen tot zijn beschikking heeft. Na die jaren zal de groei drastisch verminderen.

 

Voeding (KOIVOER EN GROEI)

De goede voeding, dit in combinatie met de temperatuur, zuurstof, een goede waterkwaliteit en de koi genetisch potentieel, zijn de belangrijkste punten in het bereiken van de groei. Voor het meeste koi, zal dit betekenen een goede aanvullende (door ons gegeven) voeding en het in de natuur zijnde voedsel. Het geven van slechte kwaliteitsvoedsel, is één van de belangrijkste redenen dat het maximumgroeipercentage van een koi niet wordt bereikt. Het is daarom van groot belang om vanaf het eerste levenslicht een goede doordachte voeding te geven tijdens de periode dat de koi snel groeien.

Wat goede voeding is zullen we later nog meer uitgebreid bespreken.

 

Voeding en Gezondheid (KOIVOER EN GROEI)

Het is van groot belang dat de koi ononderbroken een opname heeft van goede en voldoende voeding.

Zo krijg je een goede en voldoende voedingshulp in de ontwikkeling van het immuun systeem, versterkt het de beenderen en bevordert het globale vorm.

 

Een klein voorbeeld:

Voedsel met ontoereikende hoeveelheid vitamine C, wordt geassocieerd met een slechte groei.

Vitamine C Speelt een grote rol in de gezondheidstoestand van de vis.  Het geneest wonden, versnelt het genezingsproces, bestrijdt stress, reduceert de effecten van allergie veroorzakende stoffen. Vitamine C  verlengt ook het leven door eiwitcellen bijeen te houden. Speelt een grote rol bij de absorptie van ijzer in het lichaam. Verder is het belangrijk bij de opbouw van het skelet en verbetert de weerstand. Een ernstig tekort aan vitamine C leidt tot scheurbuik. Een licht gebrek leidt tot moeheid, verminderde weerstand tegen infecties en een slechte wondgenezing. Het kan ook lijden tot vervorming van de kieuwen. .

Dit enkel om het belang van de aanwezigheid van vitamine C in het koivoer aan te geven.

Laat ik hier ook even aanhalen dat vitamine C zeer snel in visvoedsel degenereert. Al na 90 dagen na vervaardiging van het koivoer, kan de natuurlijke vitamine C al aan slechts 30% van zijn originele waarde gedegenereerd zijn. Daarom is het essentieel dat een stabiele vorm van vitamine C wordt gebruikt.

Soms kan koivoer al oud zijn alvorens wij het aan de koi geven. Is het koivoer niet voorzien van een vervaldatum, dan kan je niet achterhalen dat er het nog voldoende vers is en rijk is aan vitamine C . Gebruik het voedsel binnen het jaar en verrijk het in geval van twijfel met vitamine supplementen.

 

Mijn Koi groeit niet? (KOIVOER EN GROEI)

  • Als alle factoren met betrekking tot de koi groei op zijn plaats zijn en uw koi wil niet groeien, zijn er verscheidene mogelijkheden:
  • genetica: Die individuele vis kan en zal niet groter worden. Elk individu groeit volgens zijn genetische code.
  • de koi die u hebt gekocht heeft is te oud. De koi kan jong lijken omdat hij klein is, maar de vis kan zijn groei leeftijd voorbij zijn.
  • Er zijn teveel feromonen in het water. De feromonen kunnen de groei van andere koi in de vijver onderdrukken of zelfs de immuun systemen onderdrukken. Probeer de koi te laten groeien in een andere vijver . Als hij dan nog niet wil groeien, dan is de genetica meer dan waarschijnlijk het probleem en zal hij niet verder groeien.
  • Watertemperatuur is te laag of het zuurstof niveaus is te laag.
  • De vijver is overbevolkt. Verwijder enkele vissen om anderen meer ruimte te geven.

 

Wat zijn nu de ingrediënten van kwaliteits koivoer. (KOIVOER EN GROEI)

Eiwitten

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren bevorderen het herstel van beschadigde weefsels (verwondingen), een goede groei en de productie van eieren en zaden. Er zijn in totaal zo’n twintig aminozuren, waarvan er zo’n tien belangrijk zijn voor koikarpers. Een gebrek aan eiwitten verstoort de groei van koi, het kan zelfs leiden tot misvormingen van de wervelkolom. Top Nishikigoi Growth+, professioneel Koikarpervoer bevat voornamelijk vismeeleiwitten, voor het beste kweekresultaat.

Ruwe oliën en vetten

Ruwe oliën en vetten voorzien in een aanzienlijk deel van de energiebehoefte van de Koi. Als er een tekort aan vet in een voedingsmiddel is, kan dit hart- en leverproblemen veroorzaken. Het vetgehalte mag echter niet te hoog zijn. De vetten die nodig zijn in een Pro voeding zijn onder andere: visolie, tarwekiemolie, maisolie en sojaolie. Deze vetten verslechteren van nature bij blootstelling aan zuurstof. (Belgian Koi Farm houdt om deze redenen geen grote voorraad aan)

Koolhydraten

Koolhydraten leveren energie. Koolhydraten moeten daarom altijd aanwezig zijn in een voedsel van hoge kwaliteit.

Fosfor

Fosfor is essentieel in een Koi Karper voer, een gebrek aan fosfor kan vervorming van de wervelkolom veroorzaken tijdens de groei van de Koi.

Mineralen

Ongeveer 12% van het water bestaat uit mineralen, mineralen hebben verschillende functies. Ze omvatten het bevorderen van de ontwikkeling van het skelet, de osmotische regulatie, de zenuwstructuur en het helpen handhaven van de gasuitwisseling in het koibloed. De meeste mineralen worden opgenomen door water.

Vitaminen

Vitaminen zijn ook essentieel voor de groei en vooral voor de stofwisseling van de Koikarper.

Vitamine A

Vitamine A ondersteunt een gezonde groei, gezichtsvermogen en huidbescherming, en is ook belangrijk voor de vruchtbaarheid.

De vitamine B

Vitamine B levert energie uit koolhydraten.

De vitamine B2

Vitamine B2 of riboflavine is de vitamine die stress onder controle houdt. Vitamine B2 helpt de stress van het vervoeren en hanteren van koi te beheersen. Vitamine B2 is ook belangrijk voor het versterken van spieren en slijmvliezen.

De vitamine B12

Vitamine B12 of cobalamine. Samen met vitamine B6 en B11 regelt het de opname van ijzer door het lichaam en is het betrokken bij de vorming van rode bloedcellen. Een tekort aan deze vitamines kan bloedarmoede veroorzaken. Deze drie vitamines zijn ook belangrijk voor de goede werking van het zenuwstelsel en zijn betrokken bij de stofwisseling van aminozuren.

Ascorbinezuur

Vitamine C of ascorbinezuur helpt bij het opbouwen van het koiskelet en de weerstand tegen ziekten.

Vitamine D

Vitamine D reguleert de opname van calcium en fosfor, wat belangrijk is voor de groei van het skelet. Vitamine D voorkomt botafvorming.

Vitamine E

Vitamine E is nodig voor de vorming van rode bloedcellen en voor de opbouw, het herstel en het onderhoud van spieren en andere weefsels, het stimuleert ook de vorming van vruchtbaarheidshormonen.

Vitamine H

Vitamine H (biotine) stimuleert de groei.

De vitamine K.

Vitamine K bevordert de bloedstolling na een blessure.

Astaxanthine

Astaxanthine. Chemisch gezien is het gebonden aan β-caroteen (ook te vinden in wortelen) en vitamine A. Het behoort tot de groep van carotenoïden. Astaxanthine wordt geproduceerd door verschillende soorten algen en plankton. Ze worden gegeten door schaaldieren, waaronder garnalen. Ze slaan de kleurstof op in het lichaam en gaven ze een roze uiterlijk. De schaaldieren worden weer gegeten door vissen (zalm, forel) en vogels (flamingo’s en rode ibissen), het pigment in de huid is uitgesproken. Dit is het vlees van deze roze dieren. Astaxanthine is een krachtige antioxidant, met vergelijkbare functies als vitamine E. Het verdient daarom de voorkeur om het te beschermen tegen licht en UV-stralen. Astaxanthine wordt, in tegenstelling tot spirulina, het hele jaar door gevoerd. Astaxanthine kan kunstmatig caroteen zijn en het is de meest voorkomende bron van axtaxanthine in visvoeding.

Astaxanthine en spirulina worden toegevoegd aan de Top Nishikigoi Red gold en growth+.

 

Hoveel voer geef ik nu concreet aan mijn koi?

De lichaamsvorm van uw koi wordt sterk beïnvloed door uw voedergewoonten. De meeste koi-bezitters stellen een perfecte lichaamsvorm sterk op prijs. Een verstandige manier van voederen zal zowel uw koi als de waterkwaliteit verbeteren. Dit wil zeggen dat een uitgebalanceerde voeding, toelaat dat uw koi zal groeien zonder dat deze te dik worden, oog heeft voor de kleuren van uw koi en tenslotte de waterkwaliteit niet negatief beïnvloed.

Hoe houd ik mijn koi gezond? (KOIVOER EN GROEI)
De weerstand van vissen is, net als bij de mens, voor een belangrijk deel afhankelijk van de voeding. Voert u uw vissen regelmatig en met uitstekend voeder, dan blijven ze gezond. Voer zoveel als de vissen in 3 minuten opeten. Voer de vissen op regelmatige tijdstippen en geef ze voer volgens de periode van het jaar en afhankelijk van de watertemperatuur. In het voorjaar, najaar en winter Wheat-Germ en in de zomer eiwitrijk koi voeder.

 

Vertering en watertemperatuur?

25-30°C = 3 tot 4 keer per dag voederen
15-25°C = 2 tot 3 keer per dag voederen
12-15°C = max. 2 keer per dag voederen
10-12°C = max. 1 keer per dag voederen
8-10°C  = max.2 keer per week voederen
3-8°C    = NIET voederen

 

Koi sterven doorgaans niet door ondervoeding, maar wel door overvoeding

 

Raadpleeg onze site voor kwalitatief koivoer

X