Totaal: 0,00
Totaal: 0,00

Visziekte kan diverse oorzaken hebben, zoals slechte waterkwaliteit, stres, passage van vogels of amfibieën, het aanbrengen van niet gedesinfecteerde planten, het uitzetten van vissen uit de vrije natuur etc…

Om het beeld te vereenvoudigen, en u een snel idee te geven, kunnen we gevulgariseerd stellen dat visziekten in te delen zijn in infectueuze en niet-infectueuze ziekten.(zoals een tumor)

Infectueuze ziekten zijn onder te brengen in 4 categorieën :

1) Parasitaire infecties

2) Schimmels

3) Bacteriële infecties

4) Virussen (hebben geen behandeling)

DE PARASIETEN

In het voorjaar en de herfst zijn de grote temperatuurschommelingen vaak oorzaak van parasitaire infecties. Zelfs wanneer u zweren op de vissen vaststelt zijn ze dikwijls secundaire infecties. Een afstrijkje op de vis vergezeld van een microscopisch onderzoek bezorgt klaarheid.

Parasieten kunnen (gevulgariseerd) onderverdeeld worden in twee groepen, enerzijds protozoaire organismen (eencelligen) en anderzijds metazoa (meercelligen)

De Protozoa in volgorde van gevaarlijkheid

      • COSTIA is veruit de gevaarlijkste parasiet omdat hij quasi het ganse jaar door kan voorkomen vermits hij actief kan zijn vanaf 2° C en hoe warmer het water hoe sneller hij zich vermenigvuldigd. De parasiet is niet herkenbaar met het blote oog. Enkele een diagnose via Microscoop zal klaarheid brengen. Maar zelfs met de microscoop kan hij enkel op de grootste vergroting ontdekt worden. Behandelen kan met betaalbare middelen zoals FMC, ANTI-MIX, ACRIFLAVINE of OMNI-BACTO-PUUR.
      • WITTE STIP is eveneens een gevaarlijke parastiet, en komt veel voor bij stress en temperatuurschommelingen. Vissen sterven snel aan witte stip, maar de positieve kant van het verhaal is dat de vissen die witte stip overleven IMMUUM zijn,. In een vergevorderd stadium is witte stip (die eigenlijk helemaal niet wit is) met het blote oog zichtbaar op bepaalde vissen onder bepaalde lichtinval. Het huidoppervlak van de vis ziet er dan uit als een gehamerd oppervlak met duizenden minuscule puntjes die er een beetje wit uitzien. De kleur is het gevolg van de reactie van de vis op de parasiet om dat de vis meer slijmhuid aanmaakt. De parasiet op de vis is niet te behandelen, omdat hij te diep is ingekapseld. Het is enkel wanneer de parasiet de vis verlaat om zich te vermenigvuldigen dat men de parasiet kan doden. Witte stip heeft een cyclus die afhankelijk is van de watertemperatuur, (hoe warmer het water, hoe sneller de cyclus) en derhalve dient er meerdere malen behandeld te worden om de parasiet te verwijderen. Deze parasieten bij koi of vissen behandelen gebeurt best met FMC
      • TRICHODINA een parasiet die ook het hele jaar door kan voorkomen vermits hij actief kan zijn vanaf 4° C en hoe warmer het water hoe sneller hij zich vermenigvuldigd. De parasiet is niet herkenbaar met het blote oog. Enkele een diagnose via Microscoop zal klaarheid brengen. De parasiet is cirkelvormig (lijkt op een schotel) met aan de buitenzijde trilharen. Hij draait permanent rond en beschadigd daarbij de huid of de kieuwen van de vis. De parasiet is in kleine getallen onschadelijk, maar bij ernstige infectie is hij uiteraard ook dodelijk. Deze parasieten bij koi of vissen behandelen kan met betaalbare middelen zoals FMC, ANTI-MIX, ACRIFLAVINE of OMNI-BACTO-PUUR.
      • CHILODONELLA een veelvoorkomende parasiet die echter weinig sterfte veroorzaakt, en daardoor vaak over het hoofd wordt gezien. De parasiet is niet herkenbaar met het blote oog. Enkele een diagnose via Microscoop zal klaarheid brengen. De parasiet is rond tot ovaal, en lijkt wel gespikkeld. Deze parasieten bij koi of vissen behandelen kan met betaalbare middelen zoals FMC, ANTI-MIX, ACRIFLAVINE of OMNI-BACTO-PUUR.

De Metazoa zijn meercellige parasieten

Dactylogyrus,(kieuwwormen)  gyrodactylus, (huidwormen), waarbij het onderscheid vooral van belang is voor de behandeling, omdat de huidwormen levendbarend is, en de kieuwworm eieren legt moeten bestreden worden van zodra ze uitkomen. Dus heeft men een langwerken product nodig.

Haakwormen, rondwormen, en lintwormen zijn interne parasieten die een speciale behandeling nodig hebben.

Bloedzuiger en karperluis etc..) De Metazoa kunnen behandeld worden VERMI-KILL of  BACTERID, in geval van resistentie METAZOA-EX gebruiken.

Bloedzuigers en karperluis worden best behandeld met CRUSTACEA-EX, het enige middel dat ook werkzaam is tegen de eieren.

 

DE SCHIMMELS

Over het algemeen worden schimmels of schimmelinfecties veroorzaakt door een slechte waterkwaliteit, en daardoor zijn deze visziektes meestal secundaire infecties.

DUS EERST WATERKWALITEIT TESTEN EN REMEDIEREN.

Er bestaan honderden verschillende schimmelinfecties, hierna de voornaamste voor vissen.

– Saprolegnia : dikwijls in het voorjaar, de vissen zijn aangetast door een door een watte-achtige als velours aanziende laag. Behandeling met FMC

– Branchiomyces : bij warm weer (20 à 25°) veroorzaakt kieuwrot. Behandeling met FMC

– Dermocystidium Koi : omkapselde roodachtige knobbels. Sommigen kunnen chirurgisch verwijderd worden met vloeibare stikstof.

 

DE BACTERIELE INFECTIES

 

Er bestaan talloze bacteriën, waaronder goede, zoals de nitrificerende bacteriën (voor de filtering), maar er zijn ook kwaadaardige bacteriën. De meest voorkomende zijn Pseudomonas, aeromonas (hydrophyla of salmonicida), flavobacterium colomnaris, etc..

Bacteriën als vorm van primaire infectie komen meestal voor bij warmere perioden.

Sommige bacteriële infecties bij koi of vissen kunnen in en vroeg stadium behandeld worden met ACRIFLAVINE of OMNI-bacto-PUUR.

Zweren kunnen behandeld worden met PROPOLIS. Bacteriële infecties bij koi of vissen zijn geen eenvoudige zaak om te behandelen, en kan labo analyse vereisen.

Vervolgens kan genezing gebracht worden door een antibiotica kuur via het voedsel. Contacteer ons, of raadpleeg een gespecialiseerde veearts.

 

Er bestaan tenslotte ook nog virulente bacteriën, dit zijn bacteriën die zich gaan gedragen als een virus, en daardoor moeilijk behandelbaar zijn, en gepaard gaan met hoge sterfte.

Vb Flavobacterium columnaris. De ziekte veroorzaakt kieuwnecrose door enzymen die door de bacterie worden afgescheiden, en de vissen sterven binnen de 10 dagen.

Deze bacteriële infecties bij koi of vissen behandelen kan gebeuren met OMNI-bacto-PUUR., doch er is geen zekerheid voor succes.

 

DE VIRUSSEN

 

We beperken ons tot de opsomming van de virussen om dat uitvoerige bespreking geen zin heeft, temeer er geen behandelingen bestaan voor virussen, en vaccins (althans waarover eensgezindheid bestaat) onbestaande zijn.

 

Onder de visziektes zijn virussen de meest gevreesde. Deze visziektes (virussen) zijn KHV, Karperpokken, lenteviraemie

X