Totaal: 0,00
Totaal: 0,00

Wij bieden een volledig gamma aan van materialen voor de vijverbouw en biologische zwembaden. Er komt heel wat kijken bij de bouw van een vijver of zwembad. Er is de vijverbouw zelf, de keuze van de filter en de vijverpomp, de overweging van een luchtpomp en keuze van een uv toestel voor helder water. Elk van die onderdelen moet dan weer aan elkaar bevestigd worden met buizen, pvc kranen, bodemdrain, terugslagklep, wanddoorvoeren, pvc flexibele vijverslangen

Te beginnen met de absolute basis van een vijver of zwemvijver namelijk het materiaal waar in men de kuip of ruimte die men de waterplas kan noemen gaat bouwen.  Hier zijn er verschillende mogelijkheden waarvan wij er enkele aanbieden.

  1. De vijverbouw / constructie / materiaal

Eerste keuze voor de vijverbouw, en tegelijk ook de meest duurzame is een opbouw in polyester. Het materiaal is stevig en op een correcte ondergrond gaat het decennialang mee. Polyester is zowel geschikt voor sier- als zwemvijvers. Het voordeel bij polyesterafwerking is dat u de kleur van de eindafwerking kan kiezen, hetgeen bij andere materialen zoals LINER en EPDM niet het geval is. Het voordeel van een uitvoering in polyester is dat alle aansluitingen, gaande van bodemdrains, wanddoorvoeren, pompen, pvc buizen van en naar de filter, uvc toestellen en luchtpompen en dergelijke ingebouwd zitten en vast verwerkt worden.

Qua kostprijs is een opbouw in polyesterhars weliswaar de meest duurzame, het is ook de duurste oplossing. Wij voeren polyesterwerken uit volgens de voorwaarden die u kan vinden onder de hoofding POLYESTERWERKEN.

Tweede keuze bij vijverbouw is uiteraard de klassieke de epdm folie. EPDM is uiteraard ook een stevig en degelijk materiaal, maar het is minder geschikt voor afwerking van speciale vormen. In de meeste gevallen kan epdm niet in 1 stuk geplaatst worden zonder dat plooien en vormen zichtbaar zijn. Dus voor de meeste epdm afwerkingen is snij- en plakwerk noodzakelijk. Indien epdm kan geplaatst worden zonder te versnijden, is de levensduur zeker vergelijkbaar met die van polyester. De verlijming van epdm is weliswaar sterk maar niet eeuwigdurend. De verlijming heeft zeer te lijden onder invloed van temperatuur en uv straling. Indien dergelijke verlijming probleemloos blijft gedurende 10 jaar dan mag u reeds zeer tevreden zijn.  Ook de doorvoeren, bodemdrains, en andere pvc verbindingen kunnen problematisch zijn. De randafwerking kan dan weer zeer esthetisch met ecolat en ecopic. Ecolat en ecopic zijn gemaakt van recyclagemateriaal en zijn zeer sterk en kunnen niet rotten. Qua kostprijs is epdm best haalbaar, doch indien er dient gesneden en verlijmd te worden kunnen de kosten voor de werkuren en bijkomende materialen zoals epdm lijm en quickseam voor het overkleven van de naden, aardig oplopen.

Derde en laatste keuze voor de vijverbouw is pvc folie. Deze werkwijze vereist eveneens verlijming. De verlijming gebeurt in de vorm van lasnaden die door verhitting worden verzegeld. Dit is wel duurzamer dan de koude verlijming zoals die bij epdm wordt toegepast, doch het is arbeidsintensief, hetgeen ook een kostprijs heeft. Daarnaast is pvc folie behoorlijk onderhevig aan uv straling, hetgeen zijn levensduur aanzienlijk beperkt ten aanzien van epdm en polyester. Het is weliswaar een zeer populaire uitvoeringsvorm voor zwembaden en zwemvijvers. Pvc folie verkopen we niet omwille van het feit dat deze enkel door professionelen kan geplaatst worden mits een uitgebreid gamma van plaatsingsmaterialen en lastoestellen.

Nadat de keuze van het materiaal voor de uitvoering van de waterplas is gekozen, kan gekeken worden naar het volgende elementen dat essentieel is voor de vijverbnouw, nl de filter.

  1. De filter.

Een vijverfilter is een vat, of bak, of ander medium dat tot doel heeft afvalstoffen uit het water te verwijderen. Het begrip afvalstoffen is zeer breed, en omvat zowel het zichtbare zweefvuil, (organisch afval, fecaliën e.d) als de onzichtbare chemische substanties (stikstof elementen, medicijnen, toxines). De vijverfilter draag zodoende bij tot helder water, maar vooral tot een gezond water.

Een vijverfilter is voor de gesloten systemen zoals onze siervijver en koivijver onmisbaar omdat de volumes veelal te klein zijn om een autonome zelfregulerende biotoop te kunnen zijn.

De omvang van de filter zal bepaald worden in functie van het volume van de vijver en zijn eventuele bezetting. In de vijvebouw zal de filter ervoor instaan dat het water van de visvijver gezuiverd wordt van toxische stoffen die het gevolg zijn van de afbraak van organisch aval. De filter is breed gesteld een vat dat bedoeld is om afval uit het water te verwijderen. Dit afval kan zowel zichtbaar als onzichtbaar zijn. In de engere zin is de filter een toestel dat uitgerust is met materie die als drager in staat is om bacteriën te huisvesten. Die micro-organismen zullen zorgen voor de afbraak van organisch afval dat gerecycleerd wordt uit de vijver. De filter dient hiervoor voldoende groot te zijn, omdat de stikstofcyclus 2 belangrijke fasen bevat, enerzijds de nitrificerende (zuurstofrijke) fase, en de denitrificerende (zuurstof arme) fase anderzijds.

Een vijverfilter kan volgens verschillende principes van filtratie werken, nl. mechanische filtratie, chemische filtratie of biologische filtratie.

De ideale vijverfilter zal een combinatie zijn van minstens 2 van deze, veelal biomechanische filtering.

De Mechanische vijverfilter filtert vuildeeltjes mechanisch, dmv. Borstels, een bezinkingskamer  (vortex genoemd) of zoals in de modernere systemen een zeef. De goede moderne zeven in de vijverfilter halen alle vuildeeltjes groter dan 30 micrometer uit het water.

De chemische vijverfilter zuivert het water op chemische wijze door absorptie of door ionen uitwisseling.  Actieve kool is het beste voorbeeld van chemische filtering dat in de vijverfilter gebruikt wordt om ammoniak, fosfaten en geneesmiddelen uit het water te filteren. (nadeel, niet regenereerbaar en snel verzadigd)  Zeoliet is een ander voorbeeld van chemische filtering, het werkt door uitwisseling van ionen en neemt ammoniak op uit het water en geeft natrium af, en kan geregenereerd worden met zout. Hierbij wordt dan de ammoniak terug afgegeven in ruil voor zout.

De biologische vijverfilter gebruikt bacteriën om afvalstoffen in een zuurstofrijke omgeving om te zetten in minder schadelijke stoffen.  Dit is wat men noemt de stikstofkringloop. Afvalstoffen zetten zich (afhankelijk van de PH) om in ammonium (NH4) of ammoniak (NH3) die met behulp van Nitrosomonas bacteriën omgezet worden in nitriet (NO2) dat op zijn beurt door Nitrobacter bacteriën wordt omgezet in nitraat (NO3) dat op zijn beurt voedsel is voor de planten. Nitraat (NO3) wordt door anaerobe bacteriën (zuurstofarm) omgezet tot vrije stikstof (N2).  Het probleem is dat biologische vijverfilter weinig nitraat elimineren omdat de zuurstofarme zones in deze vijverfilter zeer beperkt zijn.

De biologische vijverfilter functioneert ideaal wanneer de uitstroom nog door een plantenlagune wordt geleid om de nitraten en fosfaten te elimineren.

De biomechanische vijverfilter is een van de meest voorkomende op de markt, en kan de vorm hebben van een doorstroom vijverfilter, drukfilter, meerkamer vijverfilter, bead & trickle vijverfilter.

Doorstroom vijverfilters kunnen gravitatie of pomp gevoed zijn.

We komen hier later in de vijverbouw op terug.

Bij de keuze van de filter zijn er diverse mogelijkheden die we één voor één zullen overlopen.

  1. Voorfilter

De eerste keuze die moet gemaakt worden is die van de aard van de filter, nl. kiest men voor een filter gravitatie gevoed, of neemt men een pomp gevoede filter. Eenmaal dit is bepaald moet men uitmaken of er gekozen wordt voor een voorfiltering of niet.  Een voorfilter is zoals de naam het zegt, een filter die geplaatst wordt voor de hoofdfilter en die tot doel heeft om grove vuildeeltjes uit het water te verwijderen. Het voordeel van een voorfilter is gelegen in het feit dat ze de hoofdfilter ontlasten van grof organisch vuil, waardoor de hoofdfilter zich kan richten op zijn principale taak, nl  nitrificeren en denitrificeren. Voorfilters zijn mechanisch zonder motor, vb zeefbochtfilters, dan wel met motor vb. trommelfilter.

Trommelfilters zijn  veelal uitgerust met een motor en hebben dus elektriciteit nodig. Hierdoor kunnen ze niet eender waar geplaatst worden. Ze zullen echter meer vuil verwijderen omdat ze veelal uitgerust zijn met een fijnere zeef. Een trommelfilter kan klein zijn en toch een behoorlijk debiet hebben en tamelijk grote vijver kan bedienen.  De doorsnee is voorzien van een zeefelement van +/- 50 micron. Dergelijke fijne zeefelementen zijn mogelijk omwille van hun gemotoriseerde automatische reiniging. Wij bieden u enkele modellen van trommelfilters aan een zeer variërend budget. Een aquaforte trommelfilter heeft een zeer democratisch budget.

Zeebochtfilters zijn niet gemotoriseerd, en kunnen derhalve overal geplaatst worden. Omwille van het gebrek aan gemotoriseerde reiniging worden ze uitgerust met een minder fijne zeef.  Commercieel bestaat de keuze tussen een zeef van 300 tot 200 micron. Met de keuze voor een zeefbochtfilter zal rekening gehouden moeten worden bij de keuze van de hoofdfilter die in dat geval groter moet zijn. Wij bieden vijverbouw zeefbochtfilters van het merk Aquaforte in diverse modellen en capaciteiten. O.a. Compactsieve, midisieve, en Ultrsieve 3,

  1. Hoofdfilter

Dit brengt ons terug naar de hoofdfilter. De verschillende types vijvernbouw gravitaire filters zijn, doorstroomfilters, o.a. Oase biotec screenmatic 40000, Oase biotec screenmatic 60000, Oase biotec screenmatic 90000, Oase biotec screenmatic 140000, Oase biosmart 16000, Oase biosmart 18000, Oase biosmart 36000,  deze modellen bestaan ok in SET, Oase Oase biosmart 18000 set. In dit soort filters zijn de dragers voor de biomassa hoofdzakelijk sponzen van diverse maten en kleuren. Er bestaan Blauwe vervangsponzen Biotec, rode vervangsponzen Biotec, rode vervangsponzen biosmart, en blauwe vervangsponzen biosmart. Andere modellen van doorstroomfilters zijn de meerkamerfilters. Hier bestaan de modellen uit meerkamerfilters met 2 kamers + vortex, en het grotere model 3 kamers met vortes. Het kleinste model meerkamerfilter heeft geen vortex. U treft deze modellen in onze sectie meerkamerfilters. De filtermedia van de meerkamerfilters zijn hoodzakelijk japanse mat, honingraat en substraat. De doorstroomfilters hebben zoals vermeld meerdere kamers, en ieder van deze kamers beschikt over een vuilaflaat. Eenvuilaflaat is een uitgang op de filter gemaakt met een tank doorvoer en voorzien van een schuifaflsuiter. U treft tankdoorvoeren in pvc, buisdoorvoeren en andere doorvoeren in de desbetreffende sectie. Bolkranen en schuifafsluiters zijn terug te vinden in de sectie kranen en aflsuiters. Ons gamma bolkranen bevat bolkranen pvc lijmverbinding met 1 of 2 wartels van de merken vdl, bolkranen effast en bolkranen cepex. Schuifafsluiters valterra in diverse maten tussen 50mm en 110mm, en schuifaflsuiters vdl in maten 50 tot 110mm. Doorstroomfilters kunnen voor zover ze niet beneden het wateroppervlak opgesteld zijn eveneens pompgevoed weken.

Pomgevoede filters die onder het watervlak opgesteld staan dienen noodgedwongen drukfilters te zijn, vermits ze anders overlopen. Drukfilters zijn gesloten vaten die onder het wateropppervlak kunnen opgesteld worden. Voor het overige werken ze zoals alle andere filters. Drukfilters bestaan ook in verschillende maten en uitvoeringen. Een van de populairste uitvoeringen van drukfilters zijn de modellen Oase Filtoclear. Deze uitvoering heeft een 5 tal modellen. Oase filtoclear 13000, Oase filtoclear 19000, Oase filtoclear 31000 e.a.

Daarnaast zijn er ook de zeer populaire drukfilters van aquaforte, met O.a. Aquafortte CBF 12000 drukfilter, Aquafortte CBF 15000 drukfilter, en de kleinere modellen Aquafortte CBF 4000 drukfilter, Aquafortte CBF 6000 drukfilter, Aquafortte CBF 8000 drukfilter. Deze zijn van een lagere prijsklasse maar daarom niet slechter qua werking.

  1. De vijverpomp.

Een volgend hoofdstuk in de vijverbouw dient besteed te worden aan het element dat het water van de vijver naar de filter brengt met name de pomp. De pomp is algemeen een machine die gas of vloeistof verplaatst. Er bestaan verschillen de soorten pompen, waarover we niet gaan uitweiden, want dit is niet aan de orde in dit artikel. Er zijn wel 2 categorieën pompen die ons in het kader van de vijver en zwembadbouw interesseren, en dat zijn de luchtpomp en de vijverpomp. Op de eerste categorie komen we verder nog terug. Nu eerst naar de vijverpomp.

Vijverpompen hebben tot doel het water te verpompen van de vijver naar de filter, of van filter naar vijver.

Soorten vijverpomp.

Teneinde ook hier een gedeeltelijke eenvormigheid te creëren zullen we ons beperken  tot de hoofdcategorieën, nl de vijverpompen voor droge en natte opstelling.

De vijverpomp voor droge opstelling staat buiten de vijver en vermits de meeste vijverpompen niet zelf aanzuigend zijn staat de pomp opgesteld onder het wateroppervlak, bij voorkeur in een technische ruimte.

Hoe werkt een vijverpomp?

Het merendeel van de vijverpompen zijn uitgerust met een elektrische motor, en werken op 220 volt of 12 volt. Op de motor is een rotor geplaatst. De propellers van de rotor voeren het water op naar de leidingen die op de pomp zijn aangesloten.  Door hun werkingsprincipe (rotor met propellers), zijn vijverpoppen niet zelf aanzuigend, waardoor deze vijverpompen steeds onder het wateroppervlak dienen opgesteld te worden. Bij gebreke werkt de pomp niet, en bij modellen zonder droogloopbeveiliging riskeert u ze te beschadigen. De vijverpomp – dompelpomp dient op het laagste punt van de vijver te worden geplaatst, en dient propellers te hebben die vuildeeltjes van ongeveer 1cm kan verpompen.

De fontein is een veelvoorkomende toepassing in de vijver, sommige vijverpompen zijn uitgerust met accessoires (spuitkop) om dit te realiseren. Best opteert u voor een vijverpomp – fonteinpomp met regelbaar debiet om de hoogte en kracht van het debiet te kunnen regelen. De vijverpomp voor fontein is bovendien een vijverpomp die een hoge opvoerhoogte heeft. Een vijverpomp – fonteinpomp wort geplaatst op minstens 15 cm van de bodem om te beletten dat vuildeeltjes van de bodem opzuigt.

Voor een beekloop of een waterval is het principe dat men een vijverpomp met groot debiet dient te gebruiken, bij voorkeur regelbaar. Men moet hierbij rekening houden met de hoogte van de beekloop of waterval, en steeds kiezen voor een pomp die enkel meters meer kan presteren dan de opvoerhoogte die me nodig heeft.

De keuze van uw vijverpomp is van kapitaal belang voor uw vijver. Gaat u in de fout bij het kiezen van uw vijverpomp, dan zal u ze vroegtijdig moeten vervangen, hetgeen een nieuwe investering impliceert. De vijverpomp en de filter moeten op elkaar afgesteld zijn, en samen moeten ze afgesteld zijn op het volume van uw vijver teneinde een optimale filtering te bekomen, en dus ook gezond en kristalhelder water.

Het volume van uw vijver dient minstens elke 2 uur door de filter te lopen (1 keer per uur is ideaal) teneinde een optimale filtering te bekomen. Bijvoorbeeld, indien uw vijver 8m3 volume telt, dan heeft u een vijverpomp nodig die een reëel debiet geeft van minstens 4m3 per uur. Daarbij moet rekening gehouden worden met verlies aan debiet ingevolge diameter en lengte van de leidingen, passage door de UV-C sterilisator,  gebruikte bochten, opvoerhoogte van het water enz..

Bij de keuze van een vijverpomp dient hier absoluut rekening gehouden te worden in de vijverbouw.

Voorlopig samengevat enkele van de belangrijkste types van vijverpompen.

De Vijverpomp – dompelpomp (niet te verwarren met de dompelpomp – kelderpomp).

De vijverpomp – dompelpomp is een waterdichte pomp die volledig ondergedompeld wordt in het water. De vijverpopen zij bovendien ook zeer energiezuinig. De vijverpompen van Oase, Blue Eco, Aqua Forte,  Multipower behoren tot deze categorie, ontdek ze op onze website.

De vijverpomp voor droogopstelling.

De vijverpomp voor droogopstelling is een vijverpomp die uit het water wordt opgesteld, en waarvan sommigen nooit in het water mogen geplaatst worden. Door het feit dat ze niet zelf aanzuigend zijn moeten ze onder het wateroppervlak worden opgesteld. Verbinding tussen pomp en filter zijn mogelijk met ofwel flexibele pvc slang of met harde  pvc buizen via wanddoorvoeren. Tegenwoordig kunnen de meeste vijverpompen voor droogopstelling ook in het water gebruikt worden. De vijverpompen van Oase Dry, Blue Eco, Aqua Forte, Multipower behoren tot deze categorie, ontdek ze op onze website.

De vijverpomp voor gemengde opstelling.

De vijverpomp voor zowel droogopstelling als onderdompeling is een vijverpomp die het beste van de twee werelden in zich heeft. De vijverpompen uit ons gamma behoren tot die categorie.

 

Wat is het verschil tussen een vijverpomp en een vijverfilter?

Een leek zal zich kunnen vergissen tussen een vijverpomp en een vijverfilter. De vijverpomp speelt slechts een secundaire rol bij de filtering (behoudens enkele kleinere modellen die de twee combineren). Een vijverpomp beperkt zich in het algemeen tot het vervoeren van water naar de filter waar het wordt gezuiverd. De vijverpomp en de vijverfilter moeten afgestemd zijn op het volume van de vijver voor optimale filtering en gezond en helder water te bekomen.

Een vijverpomp met groot debiet kan bovendien zorgen voor zuurstoftoevoer in het water. Vijverpompen met groot debiet worden ook gebruikt om beeklopen en watervallen te realiseren, en mits ze over een voldoende opvoerhoogte beschikken, om fonteinen te realiseren.

Vermogen van de pomp

Het vermogen van een pomp wordt meestal aangegeven met het aantal liters water per uur dat de pomp kan verplaatsen. Een vermelding zoals “eco premium 6000” wil zeggen, dat de pomp +/- 6.000 liter vijverwater per uur kan rondpompen. Dit aangegeven vermogen is het maximum vermogen op niveau 0, dwz de pomp dient geen water op te voeren dwz omhoog te duwen. Met omhoog duwen dient verstaan te worden iedere hoogte boven de waterspiegel. Als de pomp bijvoorbeeld op de vijverbodem staat en een waterval die 1 meter boven het water oppervlak is aangebracht van water moet voorzien, moet het water ruim een meter omhoog gepompt worden. Dit heet de opvoerhoogte. Hoe groter de opvoerhoogte, hoe meer verlies de pomp zal optekenen. Dat wil zeggen, des te minder water zal de pomp kunnen leveren. Een opvoerhoogte van een meter betekent in de praktijk namelijk al snel een capaciteitsverlies van 25% of meer. Een pomp met een capaciteit van 6.000 liter zal in dit voorbeeld dan dus maximaal 4.500 liter water per uur door de waterval kunnen laten stromen.

De fabrikanten vermelden in de documentatie altijd de maximum-opvoerhoogte vermeldt. Dit is de dus de maximale hoogte die de pomp kan overbruggen. Op de max opvoerhoogte geeft de vijverpomp 0 liter. Om niet uit het oog te verliezen.

Voor het kiezen van een vijverpomp zijn er een aantal vuistregels.

  • Kleine vijvers met minder dan 10.000L kunnen best het water 1 keer per uur volledig vernieuwen. Dus een vijverpomp van dezelfde capaciteit dringt zich op.
  • Middelgrote vijvers tot 25.000L hebben best een verversing van +/- 0.75%. Dus ongeveer 000l pompcapaciteit.
  • Grote vijvers boven de 25.000L kunnen het omwille van hun volume stellen met +/- 50%. Dus voor een vijver van 40.000L kan een vijverpomp met een volume van 20.000L volstaan.

Naast het pompvermogen is ook het stroomverbruik van de vijverpomp belangrijk. Een pomp staat in het lente, zomer en herfst meestal 24 uur per dag aan. Het is daarom belangrijk, om te kiezen voor een zuinige pomp. Om deze reden zijn zogenaamde vuilwaterpompen ongeschikt voor de vijver. Deze pompen verbruiken namelijk relatief zeer veel stroom.

Op dit ogenblik zijn de meeste vijverpompen zuinig (vb aquaforte vijverpomp) tot extreem zuinig, (Oase titanium) waarbij de meest zuinige pompen ook dikwijls de duurste in het gamma zijn.

 

Plaats van de Pomp

In een pompgevoed systeem zal de pomp in de vijver geplaatst zijn, en het water opvoeren naar de filter die buiten de vijver staat. Dergelijke pompen dienen water op te voeren en moeten dus iets krachtiger zijn omdat ze het water een hoogteverschil moeten laten overbruggen. Deze vijverpompen kunnen een vast debiet hebben of regelbaar zijn. Dit soort pompen kan op ieder systeem aangesloten worden. Tot deze categorie behoren de pompen Oase aquamax eco premium en oase aquamax classic. De Oase Aquamax eco classic reeks is de basisreeks van Oase, en daarin zitten pompen met een debiet tussen 5.000L/u en 17.000L/u,  en heeft naast een aantal vijverpompen met vast debiet, vb oase aquamax eco classic 8500, ook een aantal regelbare pompen, vb Oase aquamax eco classic 12000c. Het zijn betaalbare pompen met een waarborg van 5 jaar. De reeks Oase aquamax eco premium is een reeks energiezuinige vijverpompen met debiet tussen 6.000 en 20.000l/u. Deze pompen vb. aquamax eco premium 16.000 is een veel verkochte vijverpomp met 5 jaar waarborg. In 2024 heeft Oase een nieuwe reeks van deze pompen op de merkt gebracht die nog meer energiezuinig zijn. Vb aquamax eco premium 17.000L/u. Aquaforte heeft eveneens diverse pompen die in een pompgevoed systeem passen, o.a. Aquaforte O-10000 plus, deze reeks pompen bestaat reeds jaren en heeft bewezen degelijk te zijn tegen een schappelijke prijs. Het gamma start met het kleinste model Aquaforte O-3500 plus. Ons gamme vijverpompen bevat ook de reeks DM van aquaforte, dewelke een deel pompen met vast debiet bevat, vb. Aquaforte DM-10000 vijverpomp.

De reeks heeft sedert enkele jaren ook variabele pompen vb. AquaForte DM vario 22000s, een energiezuinige regelbare vijverpomp. De reeks heeft eveneens 12V pompen, op laag voltage vb. AquaForte DM-10000 Lv toepasbaar in zwemvijvers.

In een gravitatie of gravitair systeem kan u gebruik maken van vijverpomen die een lagere op geen opvoerhoogte hebben, en daardoor zeer energiezuinig zijn. In een gravitair systeem moet er namelijk geen water opgevoerd worden. Het water loopt via gravitatie naar de filter en wordt vanuit de laatste kamer teruggepompt naar de vijver. Vb. Oase aquamax Eco gravity 15000.  Het energieverbruik van dergelijke pompen kan tot 50% lager liggen om eenzelfde debiet te verplaatsen.

U treft dit hele gamma van pompen in onze sectie vijverpompen.

Belangrijk is dat u dient te zorgen voor een circulatie in de vijver. Dit om dode zones in de vijver te vermijden. Dus de plaats waar het water terug naar de vijver vloeit is best niet daar waar de pomp staat.

Aansluiting van de pomp.

Hier heeft iedereen zijn eigen manier voor. Ofwel met flexibele pvc slang of met pvc buis. Enige voorwaarde is dat u geen te kleine diameter kiest. Bij pomp gevoede opstelling neemt u de max. diameter van aansluiting die door de fabrikant wordt voorgeschreven.  Ook liefst niet volledig op de bodem, zo vermijd je verassingen dat de vijver leeggepompt wordt bij defect of lek in de aansluitingen. Deze principes zijn algemeen van toepassing in de vijverbouw.

 

  1. De luchtpomp in de vijverbouw

WAAROM UW VIJVER BELUCHTEN, waarom een LUCHTPOMP gebruiken.

Elk levend wezen heeft zuurstof nodig om te leven, zo ook onze vissen en bacteriën in onze filter. Zuurstof is essentieel voor de goede werking van uw vijver. Het is zonder belang of het gaat om een kleine koi vijver of een grote siervijver. In de natuur past zich een biotoop aan en zorgt voor een spontane zuurstof vorming . Onze vijvers en vijvers, die gesloten systemen zijn voldoen niet aan deze voorwaarden. We hebben dus een toevoer van zuurstof nodig!

Er zijn verschillende manieren om lucht of zuurstof in de vijver te introduceren, vb. van efficiënte systemen zijn een beekloop, of een waterval. Voorwaarde is dat het debiet groot genoeg is. Is dat niet het geval dan is in aanvulling of alternatief voor het gebruik van een luchtpomp aangewezen.

Een luchtpomp zorgt voor zuurstof in het water wat enerzijds ten goede komt aan de vissen maar anderzijds ook aan de planten, en onrechtstreeks van belang is voor de filter. Zoals we hierboven reeds aangehaald hebben werkt de filter met bacteriën die bij hun werking zuurstof nodig hebben. Bij onvoldoende zuurstof sterven ze af en verdwijnen ze dus. Het biologische evenwicht is dan verstoord met mogelijk ernstige gevolgen voor de vijver.

In de winter is de toevoeging van lucht een meerwaarde omdat luchtcirculatie ervoor zorgt dat giftige afvalstoffen die in de vijver gevormd worden naar de oppervlakte worden gestuwd. Bijkomend zorgen de luchtbellen ervoor dat het wateroppervlak niet dichtvriest.

In de zomer, bij warm weer, komt het echte belang van de luchtpomp naar voor. Hoe warmer het water, hoe minder zuurstof het bevat. Indien daar nog vervuiling bijkomt gaat het zuurstofgehalte nog lager. Vissen komen dan in ademnood, en komen aan de oppervlakte naar lucht happen, en kunnen sterven als de situatie duurt. Een luchtpomp voorkomt dat dit gebeurt.

Hoe werkt een luchtpomp?

Algemene richtlijnen voor luchtpompen

De locatie (positie) van de luchtpomp kan zowel boven als onder de waterspiegel . Als de luchtpomp onder het waterniveau wordt geplaatst , moet een terugslagklep worden gebruikt om terugstroom van water, en aldus het onderlopen van de luchtpomp te voorkomen . Plaats de luchtpomp nooit in warme locaties om uitdroging van de membranen te voorkomen . Wanneer de luchtpomp wordt geplaatst in een warme kamer, kan de koeling van de motor in gevaar komen (vroegtijdige slijtage) en kan vroegtijdige vervanging nodig zijn .

De luchtpomp loopt warm als ze niet genoeg debiet (druk) kan genereren. Verschillende oorzaken zijn mogelijk. Bijv. luchtstenen te diep, te kleine of te weinig luchtstenen. De warm lopen van de luchtpomp kan de membranen doen scheuren, of het elektrische gedeelte verbranden, met mogelijks  kortsluiting tot gevolg.

Wij raden u aan ten minste het volgende aantal luchtstenen te gebruiken

Een luchtpomp 20ltr/m : Min 6 bollen Ø 5cm of 3 luchtstenen Ø 10cm of 1 luchtsteen  Ø 20 cm .

Bij een luchtpomp 40ltr/m : Min 10 bollen Ø 5cm,  of 5 luchtstenen Ø 10cm, of 2 luchtstenen Ø 20cm.

Is de luchtpomp 60ltr/m : Min 15 bollen Ø 5 cm, of 8 luchtstenen Ø 10 cm, of 3 luchtsteen Ø 20cm .

Gebruik altijd de luchtleiding van de grootste diameter. De meeste luchtpompen hebben een luchtverbinding 18mm . Meer dan u doen om uw leidingen of 4mm 9mm ver het einde van het circuit te verminderen , althans lijden onder de druk van de luchtpomp .

U zal zeer goed luchtpompen en compressoren vinden op onze online shop . In ons assortiment vindt u luchtpompen Hiblow , Alita luchtpomp, Oase aquaoxy luchtpomp Aqua Forte ap luchtpomp en Hailea en Dy luchtpomp voor clinische toepassing.

Tot nog toe is ons systeem vijverbouw nog niet volledig, want naast een filter, een vijverpomp en een luchtpomp heeft het systeem ook nog een uv filter sterilisator -of ook wel eens clarificator of Uv apparaat genoermd – nodig. Dus volgende stap in de vijverbouw is de Uv filter.

 

UV-filter, sterilisator, Uv apparaat en UV-lampen

De droom van elke eigenaar van een koivijver is om helder en gezond water te verkrijgen, kristalhelder. Maar wat als het water groen kleurt onder invloed van algen (fytoplankton) en andere troebele elementen die het plezier en vooral het uitzicht van mijn prachtige koikarpers bederven?

De oplossing: installeer een UV filter voor de vijver die als zuiveraar van het vijverwater gaat fungeren.

Meteen rijzen er essentiële vragen als: wat is dit? Waar wordt het voor gebruikt?

Heb ik het nodig, en zo ja, welke? Waar moet ik het plaatsen? Hoe moet ik ervoor zorgen?

Wij zullen proberen al deze vragen voor u te beantwoorden.

  • Wat is UV-C?

Ultraviolette stralen (kortweg UV, ook wel ultraviolette straling, blacklight of UV-licht genoemd) is elektromagnetische straling van licht dat net buiten het deel van het lichtspectrum ligt dat waarneembaar is voor het menselijk oog. De golflengte van ultraviolette straling ligt tussen de 10 en 400 nanometer, dus ‘voorbij violet’, wat ook de letterlijke betekenis is van ‘ultraviolet’. Als het gaat om de effecten van ultraviolet licht, wordt er onderscheid gemaakt tussen UV-A-, UV-B- en UV-C-stralen. Hoe korter de golflengte van UV-straling, hoe meer energie het bevat en hoe destructiever het is. En deze straling is destructief voor alle levende organismen. En dat is precies wat UV-c stralen interessant maakt.

UVC zit tussen de 180 en 280 nanometer, en is dus al erg destructief.

  • Hoe een UV-C vijverfilter werkt.

De straling, geproduceerd door een uv lamp,  doodt het DNA van bacteriën, virussen, parasieten en andere ziekteverwekkende organismen. UVC-stralen dringen binnen in cellen in de kern van DNA. Het vernietigt alle levende organismen.  Dit betekent dat het uv-filter van de vijver een krachtig kiemdodend middel is dat de vijver of het zwembad zal desinfecteren. Het UV-filter is dus ook een vijverwatersterilisator.

Maar ook eencellige algen ondergaan hetzelfde lot. Hun celstructuur wordt opgelost door UV-C straling. Opgemerkt moet worden dat groen water niet synoniem is met een slechte waterkwaliteit.  Groen water wordt veroorzaakt door plankton (bijv. eencellige algen) en fytoplankton. Fytoplankton staat aan de basis van de voedselketen in het aquatisch milieu. Het is in de eerste plaats het hoofdvoedsel voor vissen, pootvis en andere waterorganismen. Het enige nadeel, het water is groen en ondoorzichtig waardoor we de schoonheid van onze Koikarpers niet meer kunnen bewonderen. Hierdoor is het UV-filter ook een vijverwaterzuiveraar.

Kortom, een UV-filter voor vijvers of zwembaden is een zuiverend, steriliserend en desinfecterend apparaat dat ons zal helpen het water kristalhelder en gezond te maken.

 

  • Welk type UV-C sterilisator heb je nodig?

Het antwoord op de vraag of u wel of geen UV-C sterilisator nodig heeft, is retorisch, natuurlijk heeft u een UV-sterilisator in uw vijver nodig! Nu moet je bepalen welk type UV-filter je nodig hebt. Het is belangrijk om te weten dat een UVC-apparaat bestaat uit 3 elementen (voor dompel UV ) of 4 elementen (voor de UV-filter met behuizing-. De elementen zijn:  – de UV-lamp,

 de kwartsbuis die de lamp omhult en voorkomt dat deze in contact komt met water,

Elektrische/elektronische besturing

 de behuizing van het apparaat  (voor elk apparaat, behalve ondergedompeld)

UV-lamp en kwartsglas zijn slijtage-elementen, die periodiek moeten worden vervangen. De UV-kwiklamp  wordt elke 8.000 uur (+/- 1 seizoen) vervangen door de UV amalgaamlamp na  15.000 uur (+/-  2 jaar). Zie voor meer informatie het artikel in de sectie UV-lampen.

Kwartsglas kan na maximaal 3 jaar worden vervangen.  Kleine krasjes verstoren het lichtspectrum, waardoor de straling niet meer werkt. Het is meestal moeilijk te zien met het blote oog. Vervang daarom als algemene regel kwartsglas na 3 jaar.

De elektrische/elektronische besturing, ook wel elektronisch ballast genoemd, is een  kwetsbaar onderdeel dat door sommige merken (bijv. Oase bitron, Oase vitronic, aquaforte SUV) in het apparaat wordt verwerkt, maar door andere als een apart element wordt geleverd. (bijv. aquaforte midi power, X-clear professionele sterilisator) In het laatste geval moet het worden beschermd.

Het vermogen van uw Uv vijverfilter is afhankelijk van het type vijver (klein of groot), de  oriëntatie (zuid of anderszins), de hoeveelheid water (pompdebiet) en het resultaat dat u wilt bereiken (mate van zuivering).

Een belangrijk element is om te weten dat de “reflex” UV-apparaten sterilisatoren, d.w.z. die gebouwd met een roestvrijstalen buis, 35% meer vermogen leveren vanwege het feit dat de buis van binnen reflecteert.

  • Voor kleine zwembaden van minder dan 5.000 liter plaats je, ongeacht de oriëntatie, een UV- filter met een vermogen tussen de 15 en 20W.

Een voorbeeld : Aquaforte GUV 218

Ontdek onze andere modellen in de sectie UV- Filter, Sterilisator,  uv apparaat en UV-Lampen

  • Voor middelgrote zwembaden tot 20.000L geldt een UV-C vermogen tussen 3 en 5W/m3, afhankelijk van de oriëntatie. Voor een oriëntatie op het zuiden neem je 5w per m3. Een meer schaduwrijk zwembad kan volstaan met 4w/m3. Aangezien een debiet van 20.000 liter vrij groot is, heb je een vrij lange UV-sterilisator nodig. Het UV-filter van de vijver moet ook voldoende debiet mogelijk maken.

Een voorbeeld : AquaForte midi-power uvc 40w

Eexample : AqueForte UV-filter SUV 55w

Een voorbeeld : Bitron bones 72c uv filters

Ontdek onze andere modellen in de sectie sterilisatoren en UV-lampen

  • Voor grote zwembaden van meer dan 20.000 liter is 5 w/m3 nodig omdat het water minder snel circuleert (minder debiet/u) tussen het zwembad en het filter. Afhankelijk van het volume van de vijver kan het nodig zijn om meerdere UV-apparaten te installeren, aangezien slechts enkele (betaalbare) UV apparaten sterilisatoren het vermogen hebben en/of een zeer groot debiet aankunnen.

Een voorbeeld: Professionele UV-c Sterilisator 130w X-clear

Een voorbeeld : AquaForte Filter UV SUV 72W

Meer modellen vindt u in de sectie UV-C Filter, Sterilisator, Uv apparaat en UV-Lampen

  • Waar moet de Uv-filter worden geplaatst?

In principe kan de zwembad UV filter op elke locatie worden geplaatst. In zwembaden wordt het UV filter vaak stroomafwaarts, dus na de filtratie geplaatst.

U zult verschillende meningen vinden die zullen beweren (zonder enige diepgaande basis) dat als het om een vijver gaat, UV-filter vóór filtratie wordt geplaatst bij filtratie in pompmodus  en na de filtratie bij installatie in zwaartekrachtmodus. Het is totale onzin, geschreven door onwetende mensen. We maken al 30 jaar vijvers en we hebben veel zwaartekracht gevoede systemen gebouwd met de UV-filter  sterilisator die voor de filter is geplaatst. Het is een kwestie van de diameter van het gekozen UV zuiveringsapparaat.

We herhalen dat het in de context van een visvijver of vijver eerder raadzaam is om de  UV-sterilisator in het watercircuit stroomopwaarts van het filter te plaatsen. Dit is ongeacht of het een pomp- of zwaartekrachtgevoed systeem is. De reden ligt voor de hand, aangezien UV stralen alles vernietigen wat op hun pad komt, zullen dode organismen zonder uitzondering in het filter blijven zitten. Door  de UV sterilisator stroomafwaarts van het filter te plaatsen, keren de door de UV-filter uitgestraalde (en dus dood) uitgestraalde organismen als dood organisch afval terug naar de vijver. Er is dan een tweede cyclus nodig om ze te recycleren (zolang ze maar niet op de bodem blijvenliggen).

Kortom, het UV-filter voor vijvers kan op elke plaats worden geplaatst, hoewel sommige locaties vanuit praktisch oogpunt de voorkeur hebben.

  • Onderhoud en vervanging.

In principe hoeft de UV sterilisator niet vaak gereinigd te worden. Toch lijkt het raadzaam om het uv apparaat minimaal één keer per jaar schoon te maken. Aangezien de UV lamp elk seizoen moet worden vervangen, moet u de tijd benutten om tegelijkertijd de rest van het onderhoud uit te voeren.

  • Schakel de watercirculatie uit en koppel het UV sterilisator los van het lichtnet en de rest van de installatie.
  • Open het UV apparaat en verwijder de lamp. (bij sommige merken bijvoorbeeld Als vitronic uv-c filter voor vijver moet u eerst het kwartsglas verwijderen voordat u toegang krijgt tot de lamp)
  • Verwijder vervolgens voorzichtig het kwartsglas. (raadpleeg bij twijfel de handleiding)
  • Reinig vervolgens het kwartsglas met een zachte doek gedrenkt in azijn. (gebruik absoluut geen krabspons)
  • Droog alles af en zet het Uv apparaat weer in elkaar met een nieuwe UV lamp, plaats het terug in de installatie, laat het water circuleren en sluit het netwerk weer aan.

 

 

X